Teen – slasher türü perdeye daldığı ve gençleri biçmeye devam ettiği günden bu yana hız kesmiyor… Cadılar Bayramı, 13. Cuma ve Elm Sokağı’nda Kabus gibi bu türe öncülük eden filmleri saygıyla anıp, son yıllarda ‘genciz, neşeliyiz, kamp yapalım ve sırayla ölelim’ tarzı filmlere bir bakalım istedik… Bu ay vizyona giren Kıymık / Splinter ve 13. Gün (Friday, the 13th) ilhamımız oldu, bizi bu yollara soktu…

 Banu Bozdemir

Cinnet / Timber Falls
Mike ve Sherly kamp tatiline giderler. Batı Virginia dağlarında, sinekli ve ıssız bir bölgeye kamp kurarlar. Hayatla ilgili bağlarını pek bilemiyoruz ama çif ya da grup olarak gelen gençlerin tek derdi eğlencedir. Ama bu bölgede yaşam kuranlar böyle ‘kafama esti geldim’ ziyaretlerinden pek hoşlanmazlar. Burada da böyle oluyor. Yoldaki gizemli kadın ve sapa yolda kızın karşısına çıkan şerif de planın bir parçası… Kaybolmalar, yaralanmalar, kaçma kovalamacalar birbirini izler… Tatile gelen çiftler insanlıktan çıkar, bir süre sonra kimse diğerini iplemez, gemisini kurtaran kaptan durumu yaşanır. Altından yerli çiftin özel sorunları çıkar.

 

Joy Ride: Dead Ahead / 2

2001 Yılı yapımı Joy Ride (Asla Yabancılarla Oynama) filminin devamı niteliğindeki Joy Ride 2: Dead Ahead, ilk filmin ana teması olan ‘yabancılara bulaşmaya gelmez’ önermesini ikinci filmde de devam ettiriyor. Aksiyon ve gerilim yine gırla gidiyor, şiddet ve işkence tavan yapıyor. Yine kızlar ve erkekler var, peşlerinde koca bir tır ve bir türlü ölmeyen bir katil. Gerilimi revaçta tutmak için bol bol efekt var. İlk filmi yöneten John Dahl ikinci filmde koltuğunu Louis Morneau’ya devretmiş. Üçüncüsü yakındır…

 

Cehenneme Bir Adım / The Descent

Cehenneme Bir Adım, tehlikeye iniş filmi. Bu kez karşımızda dağcı kızlar, aşağıda ise ilginç yaratıklar var. İngiliz Sinema yazarları Birliği tarafından gösterildiği yıl ‘Yılın En iyi Korku Filmi’ olarak gösterildi. Mağara inişi için bir araya gelen altı kız arkadaşın başından geçenler anlatılıyor. Kızların iniş yaptıkları mağaranın derinliklerinde kendilerini aç ve vahşi yaratıklar bekliyor. Düşen kayalar da mağaranın çıkışını kapatır. Labirentimsi bu mağaradan çıkış yolu aramaya başlayan kızlar, eski sırların ortaya çıkmasıyla birbirlerine sırtlarını döneceklerdir. Yani kaçış aynı zamanda bir iç hesaplaşmaya dönüşecektir.

 

Dağların hakimi / King Of The Hill
Quim, kırsal bölgede arabasını sürmektedir. Ormanlık alana geldiğinde kaybolur ve birden üzerine ateş açılır. Mermilerden açmaya çalışırken, kendi gibi kaybolduğu belli olan güzel Bea ile tanışır. Beraber ormana doğru kaçmaya başlarlar. Soğuğun ortasında başlayan bu kaçış heyecanlı saatleri beraberinde getirir. Sonu ise tam trajedi… Tehlikenin nerden ve kimden geldiği sonuna kadar belli olmayan filmlerden.

 

Davetsiz Gelen / Reeker

Uzak ve ıssız bir otoyol açıklanamaz bir şekilde kapandığında, beş öğrenci kendilerini çölün ortasında buluverir. Yeni şartların eğlencelerini bozmasına izin vermeyen gençler, lanetli varlıklar tarafından rahatsız edilirler. Otelde akşam yemeği sırasında tanıştıkları bir yabancı karısının kayıp olduğunu ve en büyük korkularının gerçek olduğunu anlatır. O da ölü insanlar görmüştür… Cinayet kurbanlarından biri karısını alarak karanlık bir gücün yardımıyla ortadan kaybolmuştur… Gözleri görmeyen fakat duyuları bu sayede normal insanlardan çok daha güçlü bir öğrencinin önderliğinde geceyi hayatta kalmaya çalışarak geçireceklerdir.

 

Kanlı Mesai / Severance

Çok uluslu silah şirketi Avrupa satışından sorumlu çalışanlarını bir hafta sonu tatili ile ödüllendirir. Altı çalışandan oluşan ekip beklediklerinden çok daha mütevazi tatil köyüne gelirler. Çapkın Harris, herkesi burada eskiden bir grup özel eğitilmiş askerin karıştığı bir katliam gerçekleştiğine ikna etmeye çalışır. Ona inanmayanlardan biri de bilgisayar dahisi Steve’dir; çünkü LSD almıştır ve etraftaki geyiklerin kendisine hakaret ettiklerini düşünmektedir! Ertesi gün ekip, programlarının değiştiğini öğrenerek hayal kırıklığına uğrar. Zira aklını savaşla bozmuş birinci sınıf askerlerden oluşan bir grup tarafından takibe alınmışlardır. Böylece mesleklerinde en çok kullanılan lafın ne kadar doğru olduğunu anlarlar: Öl ya da öldür!

 

Kurt Kapanı / Wolf Creek
Üç üniversite arkadaşı tatil için Wolf Creek Ulusal Parkı’ndaki gizemli meteor kraterini görmek üzere parka giderler. Geri döndüklerinde arabalarının çalışmadığını görürler. Hiç kimsenin olmadığı bu dev, boş alanda çaresizce kendilerini kurtaracak birilerini beklerler. Hava kararmaya başladığında, oranın yerlisi olan Mick, gençleri kamyonuyla kurtarır. Sabah olduğunda, Mick’in, arabalarını tamir etmek ve onların gitmelerine izin vermek gibi bir niyeti olmadığı gerçeği ortaya çıkar. Üç arkadaş bir kaçış yolu ararken, inanılmaz, vahşet dolu gerçekle yüz yüze gelirler.

 

Lanetli Topraklar / The Ruins
Meksika’nın pırıl pırıl güneşi, sıcak suları, kızgın ve neredeyse altından kumlu sahilleri her yıl sayısız turisti davet eder. Böyle ortamlar özellikle ucuz eğlence arayan gençlerin ilgi odağıdır. Çok iyi arkadaş olan Amy ile Stacy, yanlarına erkek arkadaşlarını da alarak Meksika’daki turistik bir bölgeye tatile giderler. Grubun tatili sona yaklaşırken antik Maya harabelerini görme umuduyla bir ormana yolculuk yaparlar. Ancak arkeolojik kazı bölgesine vardıklarında beklenmedik olaylar meydana gelince korkuya kapılan genç gezginler, eski bir taş yapının tepesine sığınırlar. Orada gizlenmiş ölümcül tehditle yüz yüze kaldıklarında gençler için vahşi bir hayatta kalma mücadelesi başlayacaktır.

 

Otel / Otel 2

Otel, üniversite mezunu iki gencin sırt çantalarıyla yaptıkları Avrupa gezisini konu alıyor. Paxton ve Josh, sonunda sırt çantalı Amerikalıların nirvanası olarak bilinen öğrenci pansiyonuna gelirler. Bu özel yer bir Slovak kasabasının dışındadır ve güzel oldukları kadar da çaresiz Doğu Avrupalı kadınlarla doludur. İki kafadar çok geçmeden egzotik güzeller Natalya ve Svetlana’yla yakınlaşırlar. Üç erkek kahramanın Slovakya’daki bir otelde yaşadıkları korkunç tecrübenin anlatıldığı ilk film Otel‘den sonra, ikinci versiyonda üç kadın, yaz için yurt dışına çalışmaya gittiklerinde, Slovakya’daki otelin, diğer Avrupa ülkelerine de yayılmış korkunç ününü öğrenirler. Ama bu, içine düşecekleri dehşet verici tuzaktan kurtulmalarını engelleyemeyecektir.
Ölülerin Günlüğü / Diary Of The Dead
Bir grup film öğrencisi, ormanlık bir alanda korku filmi çekerlerken gerçek zombilerle karşı karşıya kalırlar. Bu durum karşısında kameralarını kurgudan gerçekliğe döndüren öğrenciler aynı zamanda olayların kaydını tutarak tarihte yer almasını isterler. Zombileri tek tek kaydetmeye çalışan gençler için bu kayıtlar artık hayatlarından bile önemli hale gelir. Olayların kısa süre içerisinde medya tarafından duyulması sonucu, çektikleri film bir yandan da medyanın çarpıtarak yansıttığı haberlere de rakip olacaktır.

 

Şeytanın Oteli / Cold Prey

Kış mevsiminin ortası. Beş genç snowboard yapmak için Jotunheimen dağının bulunduğu bölgeye doğru yola çıkar. Bir rampada snowboard yapan beş gençten biri çok kötü düşer ve bacağını kırar. Beş genç, bulunduklara yere az bir mesafede bir dağ oteli bulurlar. Gençler, geceyi orada geçirirler. Fakat otelde yalnız değildirler. Kısa bir süre sonra, zemin katta, zindan gibi pis bir oda keşfederler ve bu odada birisi yaşamaktadır. Kısa bir süre sonra Norveç’in adı çıkmış ve kararlı seri katili ile gençler arasında kedi fare oyunu başlar ve bunu yaşam ile ölüm arasındaki savaş takip eder. Gençlerin sayısı azaldıkça, aralarındaki arkadaşlık ve cesaret test edilecektir.

 

Timsah: Nehrin Dişleri / Rogue

Amerikalı bir gezi yazarı olan Pete, Avustralya’nın Kuzey Bölgesi hakkında bir yazı hazırlıyordur. Çıktığı bir nehir turu, güzel tur rehberi Kate sayesinden başlangıçta keyifli bir yolculuktan ibaretken; teknelerinin bölgede yaşayan timsahlardan birinin saldırısına uğraması ile tam bir kabusa dönüşür. Teknelerinin batan grup, yakındaki küçük bir kara parçasına sığınır. Ancak gelgitli nehrin suları, gün batımı ile yükselir. Ve onları sadece birer av olarak gören timsah, sandıklarından hem çok daha büyük, hem de çok daha zekidir.

 

Boş Oda / Vacancy

Araları açık bir karı kocanın arabalarının gecenin geç bir saatinde gözlerden uzak bir taşra yolunda bozulması bir kâbusa yol açar. Çift şeritli ıssız ve karanlık bir otoyolda arabasız kalan David Fox ve yakında boşanacağı eşi Amy geceyi tuhaf ama zararsız görünümlü bir adam tarafından işletilen döküntü bir motelde geçirmeye mecbur kalırlar. Kaldıkları odanın gizli bölümünde işkence filmleri bulurlar. İşkencenin bir parçası olmaya ramak kalmıştır…

 

Dehşetin Gözleri / Cabin Fever

Jeff, Karen, Paul, Marcy ve Bert, okul arkadaşları olarak, çalışma hayatına başlamadan önce birlikte tatil geçirmeye karar verirler. Bunun için ormanın derinliklerinde bir kulübeye doğru yola çıkarlar. Kulübeye geldikten kısa bir süre sonra içlerinde biri hastalanır. Zamanla virüse kurban gitmemek için yardım gereksinimi duyarlar. Hastalık her birinin gerçek yüzünü ortaya çıkaracak ve ilişkilerine beklenmedik bir yön verecektir.

 

Düş Kapanı
Çocuk yaşlarda dört arkadaş, hasta bir çocuğun hayatını kurtarır. Bu olayın ertesinde telepatik güçlere sahip olurlar. Başkalarının zihnini okuyabilme yeteneğine sahip olmuşlardır. Zamanla hepsi ayrı dünyalara dağılır, farklı işlerle uğraşmaya başlarlar. Fakat seyrek de olsa, av için bir araya gelmeyi ihmal etmezler. Buluşmalarından biri öncekilere hiç benzemeyecektir.
Karşılarına gizemli bir adam çıkar, bu sadece bir başlangıçtır. Bulundukları bölgenin gizli bir nedenden dolayı karantina altına alındığını öğrenen adamlar, çocukluklarıyla da bağlantılı şaşırtıcı bir gerçekle karşılaşırlar.

 

The Stranger

Kristin McKay ve James Hoyt çifti bir dostlarının düğününde döndükleri gece, James’in ailesinin yazlık evinde bir gece geçirmeyi planlamaktadırlar. Romantik başlayan geceleri, kim oldukları belli olmayan üç kişinin ortaya çıkmasıyla son bulur. Güvenli sandıkları evleri, bu maskeli yabancılar tarafından terör ortamına çevrilecektir.

 

Teksas Katliamı /

Günümüzde başka versiyonlarının da bulunduğu ve 1990’larda ortaya çıkan teen-slasher tarzı korku filmlerine ilham kaynağı olan Teksas Katliamı, 1950’lerde ortaya çıkan Ed Gein adlı seri katilden esinlenmiştir. 1974 yapımında beş arkadaş büyükbabalarının evine birkaç günlüğüne eğlenmeye giderken Teksas yolunda bir otostopçuyu arabalarına alırlar. Normal olmadığı belli olan otostopçu elini keserek ve onlardan birini bıçaklayarak gerçek yüzünü ortaya çıkarır. 2003 yapımı filmde 20’li yaşlarındaki gençler vahşet dolu anlar yaşar. 2006 yapımında ise Vietnam Savaşı’nın patlak verdiği dönemlerde, Dean ve Eric savaşa katılmak üzere Vietnam’a gitmeden evvel sevgililerini de yanlarına alarak son bir yolculuğa çıkarlar. Fakat hiç beklenmedik bir kazanın gerçekleşmesi ile yıllar sürecek korku dolu bir efsanenin ilk kurbanları oluverirler.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.