SOUTH PARK

Kim demiş büyükler için çizgi film yapılmaz diye? Bal gibi de yapılır. South Park’ı ayağınıza kadar getirdik…

Günbegün animasyona duyulan ilgi giderek artarken, pastel renklerle bezeli olan çizgi filmler her kitleden izleyiciye damar etkisi yaratacak kadar başarılı. Hayatı lunaparktaymış gibi yaşayan karakterlerin, eksantrik mekânların, frenetik müziklerin ve daha nicelerinin yer aldığı bir platformda ironik olarak sanal dünyayı gerçekliğe bulayan çizgi filmler adeta bir parodi oluşturuyolar. Bunun yanı sıra, dünyadaki bazı sorunları eleştirerek, eğlenceli bir dille seyirciye aktarmayı da ihmal etmiyorlar. İçerdikleri mesajlar da cabası… 1997 yılından beri büyük bir ilgiyle izlenen South Park, belaltı esprileriyle, gündemdeki olayları ti’ye alarak, kendine özgü bir anlatım stili benimseyen çizgi dizilerden. Peki tüm bunlara istinaden, South Park nasıl ortaya çıkmış? Hemen anlatalım. ABD’nin Colorado eyaletinde yer alan Fairplay South Park’da mekân olarak kullanılan kasabanın bulunduğu bir yermiş ve 1800’lü yıllarda altının bulunmasıyla “altın arayıcılarının” hücümuna uğrayan gerçek South Park, aynı zamanda dünyada en çok UFO görülen yerlerin başında gelirmiş. Gelelim South Park hakkındaki önemli detaylara… Trey Parker ve Matt Stone tarafından yaratılan South Park diğer çizgi filmlerden/dizilerden çok farklıdır. Figürler basık ve basit resmedilmiştir. Basitten kastım şu: resimler sanki kağıtlarla bir araya getirilmiş gibidir. Teknolojik imkânlar geliştikçe çizgi dizinin yaratıcıları Software Power Animator’ı ve sonraları Maya Software ‘i kullanmaya başlamışlardır. Şu da bir gerçektir ki; teknolojik unsurlar hiçbir zaman karakterlerin kağıttan görünümünü engellememiştir. Öncelikle sanal olmayan kişilerin yüzleri fotoğraf ile animasyona eklemlenmiş, ağız canlandırma tekniği de tıpkı Monty Phyton’un animasyonları gibi resmin içine monte edilmiştir. Artı South Park’ın pilot bölümü kağıtlardan kesilmiş karakterlerle, daha sonraki bölümlerin ise bilgisayar kullanılarak yapılması, ilkelliğin ve teknolojinin eseriyken, dizinin asıl amacı mutlaka bir ünlünün taklidinin yapılması ya da adının geçmesidir. Kulağımıza çalınan bir bilgiye göre dizinin yaratıcıları South Park’ın yeni yeni tanındığı dönemde, sokakta karşılaştıkları insanların Kenny’nin öldürülmesine tepki gösterdiklerini söylüyorlar. Hem de ağır küfürlerle… İşte sizlere çizgi dizinin meşhur bölümlerinden dedikodular…

Here Comes the Neighbourhood adlı bölümde aslanların liderinin adı ‘Aslan’dı. Türkçe “aslan” sözcüğü The Lion, The Witch ve The Wardrobe adlı bölümde de kullanıldı.

How to Eat with you Butt adlı bölümde Stan’in saçı onu seslendiren Trey Parker’ın saçına, Kyle’ın saçı ise onu seslendiren Matt Stone’un saçına benzetilmiş ve Chef adşı karakter de Trey Parker ve Matt Stone’un okuduğu Colarado Üniversitesinin yemekhanesinde çalışan ikilinin tanıdığı birinden esinlenerek yaratıldı.

In the Hits the Fun adlı bölümde “shit” sözcüğü toplam 162 kez kullanıldı.

Chickenlover adlı bölümde memur Barbrady’nin okuma yazmayı öğrenmesinden önceki sahnede bütün harfler birbirine girip Barbrady’nin kafasını karıştırır. Stop(dur) işareti “Mung Chung Ee” yazısına dönüşür. Bu Kore dilinde “aptal” demektir aslında.

South Park hayranlarına müjde. Toplam 15 sezon sürücek olan dizi, 2011 yılında tamamiyle bitecektir. Doya doya izlemek gerek.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.