ELIZABETH TAYLOR

FİLM: “NIGHT WATCH” / 1973

27 Şubat’ta 77 yaşını tamamlayacak olan bu ‘menekşe gözlü’ efsane hakkında yazılıp çizilmeyen, söylenmeyen ne kaldı ki? “BUtterfield 8” ( 1960 ) ve “Who’s Afraid of Virginia Woolf?”(1966) ile En İyi Kadın Oyuncu dalında kazandığı iki Oscar… Londra’da doğup sanat yaşamına on yaşında ABD’de başlaması ve tüm büyük stüdyolarla, ağırlıklı olarak da MGM ile çalışması… Tarihin en pahalı filmlerinden olmasına karşın Twentieth Century Fox Productions, Ltd. şirketini batma noktasına getiren “Cleopatra”da (1963), bir daha hiçbir kadın oyuncuya nasip olamayacak, dijital teknolojinin olmadığı bir üstün yapımın içinde yer alması… İkisi ‘hayatının aşkı’ Richard Burton olmak üzere yaptığı 8 evlilik… Nadide mücevherleri… Ölümlerden döndüğü hastalıkları… O, ‘yıldız’ denilen kavramın yaşayan en büyük temsilcilerinden biri kuşkusuz. Benim için tekrar tekrar izlemekten zevk aldığım büyük bir oyuncu; “benim oyuncum”! Onlarca filmi içinden az bilinen birini seçtim: ‘Korku’ ile arası olmamasına rağmen, yine de, yetmiş civarındaki çalışmasında korku türünü içeren iki filmde yer almış.

“Night Watch” bir oyun uyarlamasıdır: Zengin dul Ellen Wheeler, sık sık, karşıdaki büyük metruk evde cesetler gördüğünü iddia ederek polisleri çağırtmakta ve her defasında hiçbir şeye rastlanamamaktadır. Polis şefinin bu çılgın kadını ciddiye almadığı nokta, aslında ‘tava geldiği’ noktadır. Bayan Wheeler, katıksız, soğukkanlı bir katile dönüştüğü finalde, yakını iki kişiyi o evde hunharca öldürdüğünde(tabii ki bir nedeni var) planı da başarıya ulaşır; tekrar ihbar ettiğinde karakol telefonu suratına kapanır! Brian G. Hutton, belki de Taylor’ın çalıştığı en iddiasız yönetmendir; fakat onu gerçek bir cani yapmayı başarır. Öldürürken yüzünün nasıl bir hal aldığını unutmam olası değildir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.