Resesyon, küresel çöküş, kredi krizi…Dev bankaların ard arda battığı, dünya genelinde hükümetlerin trilyon dolarları bulan kurtarma planları açıkladığı kriz ortamında bu kelimeler herkesin tüylerini diken diken ediyor. Ancak filmin kendi finansal evreni dikkate alındığında bu tabirler telaşa yol açmadığı gibi kimi zaman tam aksine heyecan verici de olabiliyor.

Küresel krizin getireceklerine tarihin penceresinden bakan Hollywood iyimserleri, 1929’daki Büyük Buhran’ın ardından izleyici sayısının muazzam bir sıçrama yaparak önceki yıla yüzde 58 arttığını hatırlatıyor.

“Rakamlar yalan söylemez” diyen Amerikalı Sinema Sahipleri Derneği Başkanı John Fithian, son 40 yılda ekonominin yedi kez durgunluğa girdiğini buna mukabil gişe hasılatının bu yılların beşinde kayda değer oranda arttığını belirterek, bunlardan en şiddetlisinin 2001’deki krizde yaşandığını ve aynı yıl hasılatın 650 milyon dolar arttığını belirtti.

Bu rakamlar gerçekte ne ifade ediyor? Kriz, yapımcıların ‘sanat iştahını’ ve izleyicilerin eğilimini nasıl etkileyecek? İşte sektör uzmanlarının kriz kehanetleri!

David Kosse

Universal Pictures International Başkanı

Kesinlikle kötümser değilim. Hatta, özellikle büyük altyapısı, olağanüstü yetenekleri ve hikayeleriyle küresel ölçekte yankı uyandıracak İngiliz sinema sektörü olmak üzere, sinemanın geleceği konusunda oldukça iyimserim.

Tessa Ross

Channel 4 , Film ve Drama

Film yapımı için hâlâ ısrarla bastırıyoruz. Yüksek bütçeli stüdyo filmleri genel itibarla çok değerli. Aşırı ölçüde düşük bütçeli filmler de krizden en az etkilenecek olanlar. Ancak bu iki kategori arasında kalanları korumak zorundayız.

Clare Binns

Program Direktörü, City Screen (İngiltere’nin en byük butik sinema zinciri)

Sadece Mama Mia! değil, I’ve Loved You So Long ve Gomorrah gibi daha küçük ve sıkı filmler büyük başarılar elde etti. İnsanlar filmlerde kalite görmek istiyor; Dışarıya çıkmak, diğer insanlarla beraber olarak ortak bir deneyim yaşamak istiyor. İnsanlara film sunmaya devam ettiğimiz müddetçe ekonomi sıkıntılardan kesinlikle endişe etmiyorum.

Paul Trijbits

Yapımcı

Halihazırda daha önceden önce çekilen filmler, dışarıda ucuz bir gece geçirmek ve film izlemek isteyen insanların iştahından yararlanıyor. Ancak krizin etkilerinin hissedilmeye başlanacağı 18 ay içinde yeni yapımları finanse etmek giderek zorlaşacak.

Kevin Bacon

Aktör

Krizin sektörü bütün yönleriyle etkileyeceğini düşünüyorum. Harcamak için daha az para olacak ve bu da sonuçta içeriği belirleyecek. Muhtemelen daha fazla komedi filmi yapıldığını göreceğiz. Kriz bağımsız sektör üzerinde de etkili olacak.

Jane Wright

Genel Müdür, BBC Films

25 yıldan fazla bir süredir bu işteyim. Bu süre zarfında sektörün içinden ve dışından kaynaklanan birden fazla kriz yaşandı. Bazen sektörümüzün kaynaklarındaki daralma, çok sayıda yaratıcı çözümle aşıldı. Neler olacağından emin değilim ama heyecan veren de bu. Emin olduğum husus, en azından bu ülkede, film yapmanın ölmeyeceği. Finans sektöründeki meslektaşlar, yaratıcılıklarını kullanarak bu projeleri finanse etmenin yolunu bulacaklardır. İyi bir senaryo ve iyi bir film hâlâ insanların izlemek istedikleri ve bunun için para ödeyecekleri bir şey.

Stephen Margolis

Yapımcı, Flawless, Goodbye Bafana

Bütün olarak değerlendirdiğimde ben bir fırsat görüyorum. Kriz, bazı aksaklıkları düzeltme imkanı verecek. Piyasadaki likidite bolluğu filmlern çok pahalıya yapılmasına ve insanların, aynı hikayeyi daha ucuza anlatmalarını sağlayacak şekilde bütçeleri üzerinde daha sıkı çalışmalarına engel oluyordu.

John Woodward

İngiltere Film Konseyi Başkanı

Sektörde panikten uzak bir ruh hali var. Bu da bir ölçüde film yapımının nisbeten uzun zamana yayılan bir çalışma olmasından kaynaklanıyor. Ancak insanların diğer bütün sektörlerdekiler gibi tedirgin olduğunu düşünüyorum. ABD’deki film şirketlerinden gelen bütün işaretler yatırımların aynı düzeyde devam edeceği yönünde. ABD’deki stüdyoların neredeyse tamamı özel sermaye fonları tarafından destekleniyor olsa da kredi krizine rağmen anlaşmaların büyük ölçüde yenilendiğni görüyoruz. İngiltere’ye gelince, mevcut ekonomik durumun sektör için ölüm çanları çaldığını düşünmüyorum. Bu olmayacak ama kesinlikle önümüzde zor zamanlar var.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.