Fırat Sayıcı

Son dönemlerde aksiyon sineması dendiğinde akla gelen ve işin hakkını veren ilk isimlerden olan Jason Statham, 1972 Londra doğumlu. Küçük yaşlarından beri spora, özelikle de dalış sporuna ( 92 yılında Dünya 12.si ) büyük ilgisi vardı. Sanata düşkün bir ailenin spora düşkün küçük oğlu Statham, ergenlik yıllarında ailesinden gizli, sahte mücevher ve parfümler satarak, kara borsacılık yaparak geçimini sağladı. İlk gençlik zamanında karizmasının ve arkadaşlarının desteğiyle mankenliğe başlayan Jason’ı keşfeden ünlü yönetmen Guy Ritchie oldu. En yakın dostlarından olan Ritchie’nin ilk filmi “Ateşten Kalbe Akıldan Dumana”da önemli bir rol üstlenen Jason Statham’ın önü açıldı. Ardından gelen “Snatch”te Türk lakabıyla oynayan oyuncu Brad Pitt, Benicio Del Toro ve “Dennis Ferina (henüz yazılmamış)” Dennis Ferina gibi önemli isimlerle çalışarak Hollywood’a adım atmış oldu.

“Zaman Makinesi”, “The One”, “Transporter 1-2”, “Crank”, “İtalyan İşi”, “Pembe Panter”, “Özgürlük Savaşçısı”, “Banka İşi”, “Kaos”, “War”, “Tabanca” gibi öne çıkan işlerinden de anlaşılacağı üzere artık aksiyon sinemasının damgalı oyuncularından biri olan Jason Statham, bir aksiyon oyuncusu olacağını hiç ummadığını söylüyor ve ekliyor: “Araba ve dövüş sahnelerinde kendime güvenirim çünkü, bunlar gerçek hayatta da küçüklüğümden beri başıma gelen olaylar.”

Çok hızlı ve iyi araba kullanan, boş zamanlarını dövüş sanatlarında kendini geliştirerek harcayan, çekimlerde genelde dublör kullanmaktan kaçınan Jason Statham, özellikle son zamanlarda dünya basınında çeşitli eleştirilerle karşılaşıyor. Aksiyona olan bağlılığı ve yanlış seçimleri eleştiriliyor. Ondan Oscar’lık performans mı bekliyorlar, yoksa Kenneth Branagh’a dönüşmesini mi, bilinmez ama, Jason Statham da bu rollerle hangi çıta altında kalacağını çok iyi biliyor: “Asla ‘Crank’ diye bir film yaptığınız için size akademi ödülü vermezler.”

Birçok kez en seksi erkek listelerine giren, irili ufaklı ilişkileri ve üstü kapalı çekiciliğiyle kadınların gözdesi olan, aksiyonun hakkını veren Jason Statham, bu ay “Ölüm Yarışı” adlı filmle bir kez daha karşımızda. Son olarak Jason Statham ile ilgili tüm öğrendiklerinizi göz önünde bulundurarak, şunu da bir düşünün isterseniz. Sizce Daniel Craig’den sonra James Bond’luk teklifi kime gitmeli?

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.