Gezmek için film izleyin…

  1. Gezici Festival bu yıl 31 Ekim’de yine Ankara’dan yola çıkıyor. Gezici Festival, 31 Ekim – 6 Kasım’da Ankara’da gösterimlerini gerçekleştirdikten sonra 7-13 Kasım’da Kars’a ve 14-18 Kasım’da Samsun’a uğrayacak.

 

Festivalin bu yıldan itibaren en büyük değişikliği seçtiği filmleri artık yalnızca Avrupa ile sınırlamaması. Bundan böyle dünyanın her yerinden filmlere yer vererek, yolculuğuna Gezici Festival adıyla devam edecek.

 

Bu yıl birçok uluslararası festivalden ödül alan Türk sinemasının son örnekleri de Türkiye 2008 başlığı altında gösterilecek ve festival kapsamında bu filmlerin galaları gerçekleştirilecek.

 

Programın sürpriz başlıkları ise; “İtalyan Politik Sineması”, “Sinema ve Milliyetçilik” ve “Sahte Belgeseller: Mockumentary“.

 

İtalyan Politik Sineması bölümünde sinemaya siyasetin merceğinden bakan ünlü İtalyan yönetmen Elio Petri’nin üç filmi seyirciyle buluşacak. Herkesin Hakkı, 1967, Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Vatandaş Üstüne Soruşturma, 1970 ve İşçi Sınıfı Cennete Gider, 1971.

 

Sinema ve Milliyetçilik bölümünde Gezici Festival, bu yıl görüntünün sınırları aşan diliyle, ulusun sınırlarını sorgulayacak. Bu seçkiyi Murat Belge, Fatih Özgüven ve Ferhat Kentel oluşturdu. Bu bölümde Sergei Eisenstein’ın 1938 tarihli klasiği Aleksandr Nevsky, Murat Belge’nin; Ken Loach’ın 2004 tarihli Duygudan da Öte’sini Ferhat Kentel’in ve Lars Von Trier’nin Europa’sını Fatih Özgüven’in yazılarının rehberliğinde izleyecekler.
Festivalde ayrıca, Berlin Okulu olarak bilinen yeni bir sinema ekolüne öncülük eden Alman Film ve Televizyon Akademisi/Berlin’den mezun Wolfgang Petersen, Hannes Stöhr, Detlev Buck ve Christian Petzold gibi günümüzün önemli Alman yönetmenlerinin öğrencilik yılları sırasında çektikleri kısa filmlerden oluşan özel bir seçki var.

 

Gezici Festival, son yıllarda ön plana çıkan Romanya sinemasına da bir bölüm ayırıyor. Bu bölümde Romanya’da çekilen son dönem kısa filmler yer alacak.

 

Her yıl olduğu gibi festivalde yine yılın öne çıkan yerli ve yabancı kısa filmleri Kısa İyidir bölümünde gösterilecek.
Çocukların bu yıl da unutulmadığı festivalde, Letonya ve Estonya’dan çocuk filmleri seçkisi sadece küçüklerin değil büyüklerin de zevk alabileceği nitelikte. Hollandalı canlandırma yönetmeni Petra Dolleman geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kars’taki ilkokul öğrencileriyle canlandırma atölyesi düzenleyecek. Geçen yıl bu atölyede yapılan canlandırma filmleri bu yıl 7-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Hiroshima Film Festivali kapsamında gösterildi.

 

Kars, Festival’in Merkezi…

Festivalin yerli ve yabancı konukları bu yıl da Kars Belediyesi’nin katkılarıyla Kars’ta bir araya gelecek. Üçüncü kez düzenlenecek “Kars’ta Sinema Konuşalım” etkinliği ile yine sinema alanında amatör gençleri ve profesyonelleri buluşturmak, Kars’ı bir hafta boyunca sinema tartışılan; bu alanda üretimler gerçekleştirilen bir platforma dönüştürmek amaçlanıyor. Bu yıl Reha Erdem ile yönetmenlik, Natali Yeres ile sanat yönetmenliği, İsmail Karadaş ile ses, Çiçek Kahraman ile kurgu, Gökhan Tiryaki ile dijital görüntü yönetmenliği, Leyla Özalp ile film yapımcılığı, Nurşen Bakır ile deneysel film yapımı atölyelerinin yanı sıra; yine Reha Erdem ile yönetmenlik ve Filmist Belgesel Grubu ile belgesel sinema üzerine toplantılar yapılacak. Ayrıca bu yıl yine Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’den genç belgeselcilerin katılımıyla BelgeSeyir Atölyesi ikinci kez gerçekleşecek. Atölye kapsamında çekilen belgeseller 13 Kasım 2008 Perşembe günü Kars’ta izleyicinin karşısına çıkacak.

 

NISI MASA Avrupa Gençlik Sinema Ağı, festivale bu yıl iki atölye çalışması ile katılacak. Nisimazine Kars adlı film yazarlığı atölyesi sırasında Avrupa’dan katılımcılar tarafından film eleştirileri, röportajlar ve inceleme yazıları içeren ve festival boyunca ücretsiz dağıtılacak günlük bir festival gazetesi çıkarılacak. One-Take Workshop süresince ise katılımcılar Kars’ta tek plan-sekanstan oluşan kısa filmler gerçekleştirecekler. Üretilen filmler 13 Kasım 2008 Perşembe günü Kars’ta gösterilecek.

 

One-Take Workshop ile paralel olarak bu yıl Gezici Festival programına tek plan-sekanstan oluşan filmlerin yer aldığı bir bölüm eklendi. Uzun, orta ve kısa metraj filmlerin yer aldığı bölüm 14. Gezici Festival, NISI MASA ve One Take Film Festival (Zagreb, Hırvatistan) işbirliği ile hazırlanıyor.

 

Bu yıl “Kars’ta Sinema Konuşalım” etkinliği kapsamında yine Türkiye’nin önemli müzik grupları Kars’a konuk olarak şarkıları ve performanslarıyla festivali renklendirecekler. Baba Zula, Replikas, Gayda İstanbul, Selim Sesler, Sonbahar filminin müziklerine imza atan Sonbahar Kumpanyası bu müzisyenlerden bazıları.

 

Gezici Festival’in afişini ilk festivalden bu yana olduğu gibi Behiç Ak çizdi ve grafik tasarımını Yeşim Demir gerçekleşirdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.