Levottomat Laura Malmivaara (Tiina) Mikko Nousiainen (Ari)

ALİ ULVİ UYANIK

Huzursuz /Levottamat(2000)

Yönetmen: Aku Louhimies

Oyuncular: Mikko Nousiainen, Laura Malmivaara…

1.85:1 Geniş Ekran / 5.1 DD Fince – 2.0 DD Türkçe / 97 dk.

As Sanat Ürünler

Ari, huzursuz. İçi bomboş. Acil durumlarda ilk müdahaleyi yapan bir sağlık görevlisi; ölümlerle iç içe; annesi de bir hastane odasında günbegün ölüme yaklaşıyor. Ari huzursuz. Yalnız. İçi bomboş. Çok da seksapel, kadınlar onunla olmaya can atıyor; Ari de sürekli onlarla birlikte. Ama yaşamında kimse yok! Huzursuz; manevi anlamda da amaçsız… Bir gün tanıştığı Tiina onu farklı etkileyecek fakat kısa sürede ‘aslına rücu edecektir’… Üstelik Tiina’nın, her ikisi de sevgiliye sahip iki yakın arkadaşıyla da ilişkiye girerek!

Kuzeyin refah ülkeleri cinsel devrimlerini tamamlamış olsalar da, cinselliğin kökeninde yanıtı bulunamayan soruların oluşturduğu karmaşıklık hüküm sürdüğü için, sorunlar hala çok çetin: Tutkuların oto kontrolü zor olduğuna göre, bir yandan yalanlar ve ikiyüzlülükler sürerken, diğer yandan da dostluklar devam edebilir mi? Cinsellik bağımsız hareket ettiğine göre, aldatma doğal mıdır? Birine bağlanamasa da insan, zaman içinde olgunlaşabilir mi, her şeye rağmen aşk var mıdır? Evlenip çocuk sahibi olmak, toplumsal rollere sahip çıkmak başkalarına duyulan cinsel isteği frenleyebilir mi?

Genç Fin yönetmen Aku Louhimies, seyircinin kolaylıkla duygudaşlık kurabileceği üç erkek ve üç kadın karakteriyle her şeyin görünürden farklı olduğu ilişkiler sarmalında, adeta bir psikanaliz seansı gerçekleştiriyor. Erkeklerin zaafları ve güçsüzlükleriyle, kadınların arzuları ve ihanetlerini dolaysız, cesurca aktarırken rahatsız ediyor. İzleyeni, aynen ana kişisi Ari denli huzursuz kılıyor. İnsan ruhunun aslında nasıl disiplinler, gelenekler ve ritüeller dışı bir uçsuz bucaklıkta savrulduğunun şifrelerini veriyor. Çok rahat izlenen, iyi seçilmiş oyuncuların doğallıkları denli içine girebildiğiniz, eşiniz ya da sevgiliniz ( ya da her ikisi!), arkadaşlarınız hatta erişkin çocuklarınızla konuşup tartışabileceğiniz bir film. Ekstralarında, fragman, müzik videosu ve yaklaşık 11 dakika süren ‘çıkartılmış sahneler’ (altyazısız) yer alıyor.

Sansür serüveni:

“Huzursuz”un huzursuz ettikleri, sanıyorum, öncelikle, “ Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Alt Kurul” üyeleri, sonra da, havale ettikleri üst kurul üyeleri oldu. Üst kurul ‘düzeltilmiş kopya’ istedi(bu, kesme işleminin yönetmelikteki tanımı oluyor). Böylece dijital ortamda kesilen sahneler sonucu tekrar incelenen film, dosyanın tesliminden yaklaşık bir yıl sonra 13+ verilerek raflara çıktı. Kaşarlanmış bir eleştirmen olarak son derece tabii, asla aşırılık içermeyen sevişme sahneleri ve çıplaklık olduğunu belirteceğim filmin cinselliğinden, 18 yaşını aşmış Türk seyircileri dâhil herkes korundu. Yani filmin ‘fena’ içeriği 18 üzerine bile yasaklandı, kesilerek bir alt yaş gurubuna uyarlandı. Biliyorsunuz, “genel ahlak, küçüklerin ve gençlerin ruh ve beden sağlığının korunması, insan onuruna uygunluk” açısından sevişilmez ve soyunulmaz(zaten bizleri de hep leylekler getirmiştir, Finlandiya vatandaşları ise seks yaparak çocuk sahibi olurlar)! Dolayısıyla, bu filmin sevişme ve çıplak insan görme gibi zararlı etkilerine maruz kalmak isteyenler kopyasını yurtdışından getirtecekler. Kaç dakika mı kesildi? Tam 14 plan ya da sekans içeren 7 dakika 34 saniye efendim.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.