Gülşah Öztürk

Yayın akışlarını ve bizi şenlendiren sevdik dizilerimizin sinema filmleri olacağı duyumlarını alınca, pek bir heyecanlanıyor, sırada ne olacak bekliyoruz. Bu hafta, dosya konumuzda seçtiğimiz, bir dizi filmi araladık ve baktık.

Sex and the City ( 1998 – 2004 )

Yayınlandığı altı sezon, doksan dört bölüm boyunca Altın Küre ve Emmy dahil bir çok ödülü kucaklayan Carrie, Miranda, Charlotte ve Samantha’nın renkli mi renkli serüvenlerini konu alır. NewYork sokaklarında birbirinden ünlü tasarımcıların kostümleriyle koşuşturan dört arkadaşın, kimi zaman sıradışı ilişkileri çeker dikkatimizi, kimi zaman bir gardırop ya da bir çift ayakkabıyla yaşadıkları monologları. Dizinin her bölümü modanın hizmetindedir. Carrie ile Mr Big’in bir dargın bir barışık hallerini kovalarız biz de peşleri sıra. Ve işte, dizinin yönetmenlerinden de biri olan HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0455078/” \t “_blank” Michael Patrick King ile dört yıl aradan sonra Sex and the City; oyuncularını ikna edip, senaryoyu tamamlayıp, harikulade elbiselerini kuşandığı gibi karşımızda.

Mission Impossible ( 1966 – 1973 )

Yedi sezon ve yüzaltmışsekiz bölüm oynayan Görevimiz Tehlike, Bruce Gellar tarafından yaratılmıştır. Gözü pek, zeki ve çevik biraz da kendini beğenmiş Ethan Hunk neredeyse uçabilmekte ve az kalsın dünyayı kurtaramayacak olmasına rağmen, imkansız olan bütün görevlerin üstesinden gelmektedir. Dizi ilk defa 1996 yılında Brian De Palma tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır. Kalabalık ve seçkin bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde Ethan Hunt’ı Tom Cruise canlandırır. Filmin başarısının ardından Görevimiz Tehlike II, 2000 yılında HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0000247/” \t “_blank” John Woo ve Görevimiz Tehlike III, 2006 yılında HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0009190/” \t “_blank” J.J. Abrams tarafından çekilmiştir. Kalplerimizde yer alan unutulmaz müziği ise Danny Elfman’a aittir.

The Simpsons ( 1989 –        ) 

Dünyanın en ünlü ailesi. Mavi saçlı melek Marge, bira, donat ve televizyonu koltugunun altında Homer, saksafonu bilgeliğiyle çalan Lisa, kaykayı yanında asi ruhuyla Bart ve küçük Maggie. 2008 Mayıs 18’de All About Lisa ile Ondokuzuncu sezonunu noktalayacak olan efsane; öğretmen bir anne Margaret Grooning ve film yapımcısı, yazar, karikatürist bir baba Homer Groening’nin oğulları, Matthew Abram Groening tarafından yaratılmış, 2007 yılında HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0798899/” \t “_blank” David Silverman tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Danny Elfman bestesi ile koltuklarımıza doğru koşuşturmaya başlarken, Bart’ın tahtaya yazdığı “Filmin konusunu ağzımdan kaçırmayacağım” cümlesi, dizinin sinema filmine ve bizlere göz kırpar. Springfield kasabasında yaşayan en kötü aile oldukları endişesini dile getiren Homer’a; 7.sezon, There’s no Disgrace like Home bölümünde Marge, belki de daha kalabalık bir kasabaya yerleşmeleri gerektiğini söyler. Onlar dörtyüz bölümü aşkındır Springfield’dan ayrılamazlar ama, filmde Springfield’ın haritadan kaldırılmasına sebep olacak olan Homer’ın sakarlığı yüzünden şehirden menedilirler. Filmin müziklerini Hans Zimmer ile David A Stewart bestelemiştir. Yönetmen David Silverman ve senaryonun başucunda pek tabi ki Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon vardır.
Miami Vice ( 1984 – 1989 )

Beş sezon ve yüzon bölüm izledik Dedektif Ricardo ve Sonny’yi. Kural tanımayan ikili Michael Thomas ve Don Johnson ile beyaz tişört üzerine spor ceketler giydik sonra.  2004 yılında Michael Mann, bu iki dedektifi yani Jamie Foxx ve Colin Farrel’i eline aldı. Miami sahilinde, sürat teknelerinin üzerinde, uyuşturucu şebekesinin peşinde, jenerik müziği eşliğinde, bir sağa bir sola takip ettik onları.

The Avengers ( 1961 – 1969 )

The Avengers / Tatlı Sert, yedi sezon ve yüz altmış bir bölüm oynadı. HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0628285/” \t “_blank” Sydney Newman tarafından yaratıldı. 1998 yılında Mrs Peel, deri kostümleri içinde Uma Thurman ve John Steed ise HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0000146/” \t “_blank” Ralph Fiennes, tarafından canlandırıldı. Filmin yönetmenliğini HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0154819/” \t “_blank” Jeremiah S. Chechik üstlendi.

The Hitchhikers Guide to the Galaxy ( 1981)

Douglas Adams’ın olağanüstü ve biricik eseri Otostopçu’nun Galaksi Rehberi. 1981 yılında tek bir sezon ve altı bölüm oynadı. Panik yapmadi hiç kimse. Okumaya devam etti bir çok kere. 2005 yılı geldi çattı. HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm1134029/” \t “_blank” Garth Jennings, Otostopçu’yu beyazperdeye uyarladı. Film En Orijinal Altın Fragman ödülü ( Most Original Golden Trailer ) kazandı. Bunun için Louis Armstrong’un What a Wonderful World şarkısı eşliğinde dünyayı patlatmaları gerekiyordu. Yaptılar.

The Fugitive ( 1963 – 1967 )

Dr. Richard Kimble, dört sezon ve yüz yirmi bölüm boyunca, peşi sıra yılmak nedir bilmeden onu takip eden obsesif dedektif Gerard’tan kaçmıştır. 1993 yılında Harrison Ford kaçmaya başlamış, Tommy Lee Jones ise kovalamış, HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0001112/” \t “_blank” Andrew Davis, The Fugitive / Kaçak’ı yönetmiştir.
South Park ( 1997 –       )

Aman Tanrım, Kenny’yi öldürdüler.

Beşinci sezonun sonunda Kenny’i gerçekten öldürdüler. Altıncı sezonda, Kenny geri döndü. Kenny, Cartman, Stan ve Kyle’ın yaratıcıları HYPERLINK “http://tr.wikipedia.org/wiki/Trey_Parker” \t “_blank” Trey Parker ve HYPERLINK “http://tr.wikipedia.org/wiki/Matt_Stone” \t “_blank” Matt Stone’dur.  Bu ikili Jesus vs Frosty ( The Original Spirit of Christmas ) adlı kısa filmleri ile kulaktan kulağa dolaşmış ve Comedy Central tarafından Parker ve Stonu’dan kısa filmi diziye uyarlamaları istenmiştir. Böylelikle South Park 13 Ağustos 1997 günü sezon 01 bölüm 01 Cartman’s Anal Probe bölümüyle Comedy Central’da hayatına başlamıştır. Comedy Central yetkililerinin yapamazsınız dedikleri tek şey islam dünyasını rahatsız etmeyin şeklindedir. 1999 yılında Trey Parker, South Park’ı Bigger Longer & Uncut olarak beyazperdeye uyarlamıştır. 2000 yılında James Hetfield ile South Park, Oscar’a en iyi müzik dalında aday olmuştur. Dizi on ikinci sezonundadır.

Ghost Busters ( 1975 )

 

1975 yılında Marc Richards tarafından yaratıldı. Hayalet Avcıları, bir sezon on beş bölüm ile TV’de yer aldı. 1984 yılında ise Ivan Reitman yönetiminde, bay muhteşem Dan Aykroyd’un senaryo grubunda da yer aldığı film, yüzümüzde kocaman bir gülümsemeye yer açan oyuncu kadrosuyla, beyazperdede boy gösterdi. Hayalet Avcıları, Amerikan Film Enstitüsü tarafından tüm zamanların yüz komedi filmi arasında yirmi sekizinci seçildi. 1986 yılından The Real Ghost Busters çizgi dizi olarak TV’de yedi sezon boy gösterdikten sonra, 1989 yılında Ghostbusters II, aynı kadroyla beyazperdede soluklandı. Filmin özgün müziği, HYPERLINK “http://www.imdb.com/name/nm0000930/” \t “_blank” Elmer Bernstein tarafından bestelendi.

 

Transformers ( 1984 – 1987 )

 

1984 yılından TV’de yayınlanan Amerikan-Japon ortak yapımı robotlar, aynı zamanda Marvel Comics tarafından da yayımlanmaya başlamıştır. Transformers’in ilham kaynağı, Megamen adlı şekil değiştiren bir Japon oyuncağıdır. Gözlerimizi fal taşı gibi açıp Optimus Prime ve Megatron arasında bitmek bilmeyen güç mücadelesini izlerken, iyilerin ve kötülerin savaşına tanıklık eder, robotların zırh ve silahlarını incelerken bölüm bitsin istemezdik. Autobotlar ve Decepticonlar, 1986 yılında yılında çekilen animasyonun ardından, 2007 yılında Michael Bay tarafından beyazperdeye taşınmıştır.

 

Lost

 

Bu arada, tüm dünyayı kasıp kavuran Lost dizisinin final bölümünü, beyazperdede izleyeceğimiz artık kesinleşti.

 

Türkiye’de sinema perdesine aktarılmış dizilere gelirsek;

 

Asmalı Konak

 

Abdullah Oğuz’un yapımcılığında, Meral Okay’ın kalemiyle, kalabalık oyuncu kadrosu eşliğinde Nevşehir’den Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyada süre gelen bir aşk hikayesiydi Asmalı Konak. Çağan Irmak yönetiminde başladı. En çok izlenen dizilerden biri oldu ve 2003 yılında Abdullah Oğuz’un yönetmenliğindeki sinema filmiyle beyazperdede noktalandı.

 

Deli Yürek 

 

Aynı adlı TV dizisinden sinemaya uyarlanan yapımda, Deliyürek Yusuf Miroğlu’nun, terör örgütlerinin cirit attığı Güneydoğu’da giriştiği amansız mücadeleleri Osman Sınav 2001 yılında beyazperdeye taşıdı.

 

Kurtlar Vadisi

 

Kurtlar Vadisi kendi gün ve saatinde izlenme rekorları kırmaya devam ederken arada Kurtlar Vadisi Irak filmiyle beyazperdede soluklandı. Serdar Akar’ın yönetmenliğini yaptığı film 2003 yılında vizyondaydı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.